things getting worse before getting better...

13 Ocak 2013 Pazar

Oku-yorum!!!




Okumayan bir toplum olduğumuz kesin.Bu konuda oturup derin sohbetler içine girecek değilim. Okumamak için uydurduğumuz milyon tane bahanemiz de mevcut hepimizin. Şunu da eklemek isterim ki o sehpanın üzerine konan koca koca taschenleri, yaşam stiline yön veren kitapların çoğunluğunun sadece dekorasyon öznesi olduğunun da farkındayız.
Yoksa komik sorulara komik yanıtlar veren en yükseğinden okulları bitirmiş insanları ağzı açık bir şekilde milyonlar isteyenlerin yarışmalarında görmüyor olmamız gerek.Sonra da bilmem ne köyündeki teyzenin yarışmada sorulara çatır çatır yaptığı yorumları ağzı açık izleyip şaşırmamız gerek.

Konuyu dağıtmadan üç kitap var  sana anlatmak istediğim...Birine henüz başladığımı ve tamamlayamadığım da eklemek isterim.
Kitaplarımın üçü de çocuk kitabı...Hatta biri büyüklere çocuk kitabı ki eminim sen onu zaten biliyorsun..

İlk kitabım dün geceden beri elimden düşmeyen Pam Munoz Ryan'ın yazdığı,Peter Sis'in resimlendirdiği İthaki yayınlarından çıkan Hayalperest...Kitapta Pam Munoz Ryan, Güney Amerikan'ın dünyaya kazandırdığı meşhur Hayalperest'in çocukluğuna götürüyor bizi ,henüz  babası isminden utanıyor diye adını değiştirmemiş olan Neftali Reyes'in dünyasına yani.Kitabın büyüsü bozulmasın diye meşhur şairin adını söylemiyorum ama şairimizin çocukluğunun şiirlerini nasıl etkilediğini anlatan bu roman bence sadece çocuklar için yazılmış olamaz...


Kızıl Ağaç-The Red Tree-Shaun Tan-İthaki yayınları

İkinci kitabım her ne kadar kitapçılarının çocuk kitapları bölümü raflarında da yer alsa da büyükler için yazılmış bir kitap bence..Kitabı okumanız her ne kadar bir kaç dakikanızı alsa da resimlerinin muhteşemliğini incelemenin günler sürebileceği  söylesem gerçekten abartıyor sayılmam.



Kızıl Ağaç'ta bir tek cümle için oluşturulan görsellerin derinliği gerçekten muazzam olduğunu tekrarlamak istiyorum.Kitabın bir çocuk için yazılmış olması ise onu okumanıza gerçekten engel değil ve böyle kitapları okuyarak büyüyen çocukların ileride nasıl bireyler olacağı da ben de inanılmaz bir merak uyandırmakta...


Küçük Prens-Le Petit Prince-Antoine de Saint-Exupéry-Mavi Bulut yayınları


Son kitabımın oldukça popüler olan yazarının NewYork'da bir otel odasınında kaleme aldığı ve kendi sulu boya çizimleriyle görsel zenginlik kattığı Küçük Prens adlı romanın  3 boyutlu versiyonu...



Kitabı oldukça neşeli hale getiren 3 boyutlu şekli, kitabın çekiciliğini bir kat daha artırıyor olsa da Küçük Prens'in  önceki haliyle bile gönlümü çok önceden fethetmiş olduğunu belirtmek isterim.

Herkese keyifli bir pazar günü dilerim!

Dinliyorum--Amy Winehouse-You Know I'm not Good

5 yorum:

Sahildeki Ev dedi ki...

Diğerlerini bilmiyorum ama Küçük Prens her kütüphanede olmalı. Üç boyutlusunu bilmiyordum ama yeğenimin doğum günü hediyesi olacak..

bir küçük doktor dedi ki...

Üçü de çok güzeller ama elbette KÜçük Prens'in yeri ayrı :)). Yeğenizin yeni yaşını şimdiden kutlarım ,iyi akşamlar dilerim.

Adsız dedi ki...

''bazen gün doğar ve hiç ümit getirmez beraberinde''
Kızıl Ağaç bir nimettir. (:

bir küçük doktor dedi ki...

Evet,aynen dediğiniz gibi başlıyor...Bu arada o amuda kalkmış bir gülümseme mi ,anlayamadım! ;)

Adsız dedi ki...

amuda kalkmış gülümseme mi ? hmm. tamam o zaman bu gülücüğün adı dediğiniz gibi olsun :D
Mesela şöyle bir gülücük var ki akıllara zarar. '' :)( '' bundan sonra kahkahayı böyle yaparım herhalde.
ve tabi balık. ><'>
öyle işte :D